Stabilisation Works In Regio VII

‘STABILISATION’ WORKS IN REGIO VII
 
The stabilisation work of Regio VII forms part of the general plan of works envisaged by the Great Pompeii Project, aimed at preliminary and urgent measures for the safeguarding of archaeological heritage, not only for avoiding the further loss of the original material remains, but also to render the ancient street system accessible once again, much of it closed for safety reasons, enhancing the site and improving the use of the city.
During the planning of the works, the use of materials with physicochemical characteristics as compatible as possible with the original materials was envisaged, along with the use of stone and clay materials as well as binders which were substantially similar to those already present, while cement mortar and concrete inserts were banned. All works were geared towards a policy of minimal intervention and maximum reversibility.
The logic of the stabilisation work plan follows the fundamental principle of carrying out effective and durable conservation, minimising the impact of the protective works on the historicised image of the site, where it is not possible to fully eliminate supports or temporary reinforcing structures. 
Priority has been directed towards the restoration of the walling and wall crests in order to ‘seal them’, reducing contact between core materials and water, and towards the complementary creation of the pavement in opus signinum or stabilised beaten earth, with the same intention of mitigating the effects of rising damp at the foot of the walls, through a superior dispersal of rainwater.
For the patrimony of decorative wall elements, the project has envisaged the consolidation and creation of mortar top levels for plaster and wall paintings and, to a lesser extent, some stucco work and protection of preparatory stone material, similar to the Sanctuary of Apollo and the Temple of Jupiter for the column hooping works, for which it was necessary to adopt durable and compatible materials like stainless steel that had been chemically treated previously, burnishing it to mitigate its visual impact.
 
 
 
  • Share:
  • Aggiungi a Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Live Bookmarks